Recept: Blomkål med ost- och skinksås

D här är verkligen en av mina favoriträtter. Inte sådär supersmal kanske, men oj så gott! Fast man kan ju själv anpassa så det blir smalare med lättmjölk och mager ost t ex.
 
Du behöver:
1 blomkålshuvud (gärna ekologiskt)
 
250 g skinka (helst rökt, men jag hade i lite överbliven julskinka och det funkade bra det med)
1 msk smör
3 msk siktat dinkelmjöl
5 dl mjölk
1,5 - 2 dl riven ost (gärna någon smakrik)
 
salt, peppar, riven muskot
 
Så här gör du:
Ansa och skölj blomkålen och koka den halvmjuk i lättsaltat vatten. 
 
Skär skinkan i bitar och fräs dem lätt i smöret. Gör redning av mjölet och mjölken (toppredning eller bottenredning allt efter din egen smak och vana), blanda med den frästa skinkan och låt koka lätt ett par minuter. Krydda med salt, peppar och dofta över lite muskot. Lägg ner osten och låt den smälta.
 
Lägg blomkålen på ett uppläggningsfat och häll såsen över. Servera med kokt potatis och sallad.
 
 

Kommentera här: