Recept: Lakritspannacotta med bärtäcke

Jag är en sucker för pannacotta. Och lakrits. Så en lakritspannacotta är bland det godaste man kan äta. Jag gjorde den här lite mer LCHF-style, vilket innebär utan tillsatt socker, så vill man ha mer sötma så kan man själv addera socker/Stevia/Agavesirap eller liknande efter egen smak och tycke.
 
Du behöver för 4 port:
3 dl grädde (40%)
1 dl kesella
½ krm vaniljpulver
1-2 tsk lakritspulver (smaka av hur stark lakritssmak du vill ha)
1,5 gelatinblad
 
Bärtäcke
1,5 dl hallon
½ dl blåbär
½ krm vaniljpulver
½ gelatinblad
 
Hallon till garnering
 
Så här gör du:
Lägg gelatinbladen till pannacottan i blöt i kallt vatten. Lägg grädden i en kastrull tillsammans med vaniljpulvret och lakritspulvret (och sötning om du vill ha det). Vispa ihop och koka upp. Låt småkoka någon minut på svag värme. Var försiktig så det inte kokar över, och rör om hela tiden så det inte bränns! Ta kastrullen från plattan och lägg ner de urkramade gelatinbladen. Låt de smälta och rör om. Lägg ner kesellan och rör om igen. Smaka av om du vill ha mer sötning/lakrits. Häll upp i fina formar eller glas och ställ i kylen att svalna en timme.
 
Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Häll hallon i en kastrull och låt dem smälta på svag värme till en sås. Tillsätt vanilj och ev sötning om du vill ha det. När såsen är varm, lägg ner det urkramade gelatinbladet och rör om. Lägg ner blåbär och rör om försiktigt så blåbären behåller sin form. Smaka av om du kanske vill ha någon mer sötning. Skeda såsen över pannacottan och bred ut den i ett jämnt lager. Låt stelna i kylen ytterligare en timme.
 
Ta fram och dekorera med bär. Njut!
 
 
 

Sorry för lite kackiga bilder... De blev mörkare än jag trodde...

Kommentera här: